pocketparty2

I går var jag ju med på scen på årets Pocketparty på Sturecompaniet i Stockholm. Det var jättekul att få vara med! Nervöst förstås, eftersom det var 250 gäster och de andra talarna var riktigt stora författare. Vi skulle gå upp fem minuter var och göra varsin pocketspaning. Jag var sist efter giganterna Viveca Sten, Augustin Erba, Jan Guillou, Mats Strandberg, Joakim Zander, Denise Rudberg – och precis före den vana spanaren (från Spanarna i radio) Helena von Zwiegbergk … Ja, så ni fattar att det var lite nerver inblandade 😉

pocketparty1

Men det gick bra! Jag gjorde tre snabba spaningar (här får ni en snabbversion):

1. genreöverskridande – att fler och fler författare vågar skriva i olika genrer, och att även läsarna oftare byter genre, vilket man ser framför allt på pockettopplistan där man nu kan hitta alla möjliga böcker, inte bara deckare! Till exempel är det jättekul att en bok som De förklädda kvinnorna i Kabul ligger på 10-i-topp-listan! Själv gillar jag det genreöverskridandet. Minns när jag började skriva att jag fick höra att det var viktigt att man noga valde genre, för sedan var man tvungen att hålla sig till den. Men i dag ser vi ju hur författare gladeligen hoppar mellan barn-, ungdoms- och vuxenlitteratur. Liksom mellan deckare, chick-lit, romaner, skräck och så vidare. Inspirerande och kreativt!

2. Att, äntligen, det verkar som att fler män läser kvinnliga författare. Tidigare har det varit en sanning att män läser män och kvinnor läser både män och kvinnor. Men nu har jag fått det bekräftat att många män köper kvinnliga författare. Till exempel är det massor av män som gillar Jojo Moyes (berättade en som jobbar på Pocketshop!). Och jag tror att vi kan tacka barn- och ungdomslitteraturen (och -filmen) för detta! När jag var liten var alla huvudpersoner i böcker och filmer pojkar, nästan. Och när jag läste litteraturvetenskap, just med inriktning på barn- och ungdomslitteratur fanns det forskning som visade att pojkar läser böcker med pojkar i huvudrollen, medan flickor kan läsa böcker med både pojkar och flickor i huvudrollen. JK Rowlings har berättat att det var därför hon valde att skriva om en pojke (Harry Potter) och också därför hon valde att ge ut den under ett könsneutralt författarnamn – för att nå fler. Men de senaste 5–10 åren har vi sett massor av kvinnliga hjältar både på film och i böcker (Hungerspelen, Cirkeln, Frost och så vidare). De verkar funka på båda könen. Och det verkar smitta till vuxenlitteraturen också! Jättekul!

3. Min sista spaning var egentligen en önskan – jag vill se pocket även för barn! Varför finns det inte pocketböcker för barn? Mina tre barn läser mycket, särskilt den yngsta. Visst kan man låna på biblioteket, men hon är ju som jag att hon vill ha böckerna! Hon har 90 kronor i månadspeng. Om även barnböcker så småningom kom på pocket så lovar jag att hon skulle gå och köpa en bok i månaden! Vore inte det bra för läsfrämjandet?

Tack alla som kom och lyssnade, och tack alla som kom fram och sa snälla saker efteråt!

pocketparty

Leave A Comment

Senaste inläggen

Kategorier