musik2

Ja, jag har faktiskt ett soundtrack till min uppföljare. Det låter kanske helt galet, men jag har gjort en spellista med låtar som inspirerar mig till boken jag skriver på. Läste precis en intervju med Ebba Witt-Brattström och hon berättade att hon hade lyssnat på opera medan hon skrev sin första roman. Och jag har hört tidigare om författare som har gjort så här.

Alla låtar jag har valt har en viss stämning, ett visst sound, som jag skulle vilja få med i manuset. Hur svårt som helst, jag vet … Men värt att testa!

När jag skriver lyssnar jag på låtarna, och eftersom de är som de är så hamnar jag i ett visst mood. Jag hoppas att det ska påverka det jag skriver.

Vad är det för låtar då? Vissa är nya, andra är gamla. Vissa är lugna, andra lite mer up tempo. Kanske är det bara jag som hör den röda tråden mellan låtarna. Men jag tycker verkligen att det finns något gemensamt. Alla låtarna bidrar på sitt sätt. Alla har ett stråk av melankoli, sorg, men även styrka. Många är lite mystiska, lite dramatiska, mörka. Precis som jag vill att boken ska vara. Jag har försökt vara helt ärlig med mig själv, bara tagit låtar som talar till mig just nu och den känslan jag vill skapa i mitt manus.

Om ni är nyfikna så är det här mitt soundtrack:

 First Aid Kit: My silver lining

Lana del Ray: Off to the races

Tove Lo: Stay high

Mike Posner: I took a pill in Ibiza

Ellie King: Ex’s & Oh’s

Amanda Jenssen: Happyland

Margaret Berger: I feed you my love

Kygo: Stole the show

Felix Jaehn: Ain’t nobody

Lost Frequencies: Are you with me

Stromae: Papaoutai

Eurythmics: Here comes the rain again

Björn: Play dead

Massive attack: Teardrop

Michael Jackson: Ain’t no sunshine

Alicia Keys: Fallin’

Sia: Chandelier

Adele: Skyfall

Alan Walker: Faded

Och om ni vill lyssna, så har ni en länk till listan här!

2 Comments

  1. Ann-Charlotte 2016-03-14 at 09:46 - Reply

    Jag lyssnar inte så ofta till musik när jag skriver, mer än att radion står på i köket. Men jag kan ha en ”startlåt” för att komma i rätt känsla. I somras fick jag hjälp av Ulrik Munther … http://www.ekensten.se/2015/07/jag-har-arbetat-vidare-pa-mitt-manus-om.html

  2. redgrenalden 2016-03-14 at 10:01 - Reply

    Ibland klarar jag inte av några ljud alls. Då måste det vara helt tyst när jag skriver. Men ofta behöver jag hjälp att komma i stämning, och då funkar min spellista! Allt som funkar är bra 😉

Leave A Comment

Senaste inläggen

Kategorier