8mars

I dag är det återigen internationella kvinnodagen och kvinnor och män gratulerar kvinnor till höger och vänster. Till vad? Jag köper att dagen absolut kan vara en hyllningsdag till kvinnor. Också. Men framför allt är det en dag då vi uppmärksammar att kvinnor världen över inte har samma ekonomiska, juridiska, sociala rättigheter och möjligheter som män – och det är något vi tycker är fel. Och det är ju inget att gratulera till.

Det är en viktig dag, för är det någonting vi har lärt oss av historien så är det att ingenting kommer av sig självt. Inga förändringar händer utan att någon aktivt tar kampen, striden.

Och det gäller alla områden. Kvinnor fick slåss för rösträtten, för rätten till abort, för dagis, för lika lön och heltidsjobb (fortfarande inte självklart), för rätten att läsa på universitetet, bli präster, bli poliser, bli brandmän (!), domare, professorer, få åka Vasaloppet … ja, listan kan göras lång.

Kampen måste fortsätta föras. Varje dag och på varje område. Och de olika kamperna ska inte ställas mot varandra, för det är ett gigantiskt pussel och det hjälper inte att bara fixa till ett hörn. Därför är jag allergisk mot människor (både män och kvinnor) som avfärdar vissa delar av jämställdhetskampen för att det finns andra delar som är värre. Vi måste kunna ha flera tankar i huvudet samtidigt. Vi måste kunna kämpa för kvinnors trygghet på gator och torg, och inte minst i hemmen, samtidigt som vi slåss för lika lön eller mot utseendehetsen.

Ofta är det de som inte lyfter ett finger som påpekar att feminister bedriver fel kamp. Om en skriver en debattartikel om kravet småbarnsmammor framför allt känner får en direkt höra att en borde tänkte på kvinnorna i Afghanistan. Av människor som varken tänker på det ena eller det andra.

9789100118938

I dag för nästan exakt sju år sedan kom min egentliga debutbok ut. Det var en debattbok om föräldraskap och jämställdhet: Skriet från kärnfamiljen som jag skrev tillsammans med smarta Tinni Ernsjöö Rappe. Även då bloggade jag, men inte om böcker och skrivande, utan om jämställdhet. Kika gärna in där om ni är nyfikna (den är dock vilande sedan många år): skrietfrankarnfamiljen.blogspot.se/

Boken är tyvärr slut så det går inte att beställa den, men om någon skulle vara intresserad så går det att köpa den direkt av mig för 30 kr.

Mejla bara: rebecka (at) edgrenalden.se

Leave A Comment

Senaste inläggen

Kategorier