IMG_7008

I min gamla blogg finns ett inlägg som hittar nya läsare hela tiden. Jag gissar att det beror på att de sökt på bra barnböcker. Jag älskar barn- och ungdomslitteratur! Så mycket att jag till och med har en examen i det (jag har en fil kand i just barn- och ungdomslitteratur). Och jag är passionerat övertygad om att det är superviktigt att läsa för barn och att få dem att läsa själva. Mycket! Eftersom inlägget var så populärt så delar jag det även här, något redigerat:

Det finns massor av studier som visar hur bra det är att läsa för barn. Tydligen är det lika nyttigt att läsa högt för barn, som om de läste själva. Jag tror att det är superviktigt att läsa för barn – och förstås att få barn att läsa själva. Att kunna läsa och ta till sig text och förstå det man läser är ju grunden till allt lärande! Det spelar ingen roll vad du sedan ska lära dig. Du har nytta av dina läskunskaper hur som helst.

Förutom att jag verkligen brinner för att få mina barn att läsa, så älskar jag barn- och ungdomslitteratur. Visst, ibland är jag för trött själv, men ofta tycker jag bara att det är otroligt kul att läsa för barnen. Jag har läst mycket, inte varje kväll, men mycket för mina barn. I dag är de snart 14, 12 och 8. Den senaste tiden har alla börjat läsa själva, men på somrarna läser jag gärna för de allihopa.

Här är 10 av mina favoritböcker att läsa högt för barn (utan inbördes ordning)!

snoret-fageln-och-jag

1. Snöret, fågeln och jag av Ellen Carlsson

Otroligt fin liten historia om ett barn med starka inre känslor och tankar. Blev väldigt tagen av den här boken. Och så vann den Augustpriset också, mycket välförtjänt. Passar 6–9-åringar.

godnatt-mister-tom

2. Godnatt mister Tom av Michelle Magorian

Älskar den här boken! Läste den många gånger som barn, och har läst den flera gånger för mina barn. Fantastiskt gripande och fin. Även om den också är mörk och hemsk, så gråter man nästan mest för all godhet som finns i boken. Passar 7–12-åringar (7-åringarna är i minsta laget, det är en hel del svåra ord, men min då 7-åring älskade den! Se bild ovan från när vi läste den!).

momo-eller-kampen-om-tiden-en-sagoroman

3. Momo eller kampen om tiden av Michael Ende

En av mina favoritböcker som barn. Läste den för 7-åringen. Inte helt lätt, men otroligt bra! Den ger så många tankar och väcker så många funderingar. Ger garanterat något att prata om! Passar 8–12-åringar.

legenden-om-sally-jones

4. Legenden om Sally Jones av Jakob Wegelius

Den här boken är så vacker! Teckningarna är fantastiska. Sagan är mörk och hemsk, men samtidigt spännande. Mycket bra bok! Passar 7–12-åringar.

kalle-och-chokladfabriken

5. Kalle och chokladfabriken av Roald Dahl

Behöver nog ingen närmare presentation. Vi har läst den flera gånger. Underhållande, dråplig, finurlig, rolig, hemsk… en läsupplevelse! (Som barn slukade jag alla Dahls böcker, älskade till exempel SVJ, Matilda och Häxorna.)

broderna-lejonhjarta

6. Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren

Fantastisk bok. Fantastisk historia. Vi har läst den flera gånger. Alltid lika bra. Behöver nog inte säga mer. Astrid är ju världsbäst! Passar 7–12-åringar.

det-blaser-pa-manen

7. Det blåser på månen av Eric Linklater

En riktig klassiker som håller än! Rätt galen historia, jag älskar de två busiga tjejerna, Dina och Dorinda, som inte kan låta bli att hitta på dumheter. Också väldigt fin och sorglig på slutet. En stark läsupplevelse! Passar 8–12-åringar.

9Pf0MYZE2dgfTQzO7KhlNw

8. Tordyveln flyger i skymningen av Maria Gripe

Den här läste jag för alla tre förra sommaren, och alla tre tyckte att den var väldigt spännande! Passar 7–12-åringar.

nidstangen

9. Pax-böckerna av Åsa Larsson och Ingela Korsell

Det har kommit fem böcker i serien, som ska bli totalt nio. Vi slukade de första tillsammans. De senaste tre har 8-åringen läst själv. Jättebra och spännande! Passar 7–12-åringar.

stora-boken-om-sandvargen

10. Stora boken om Sandvargen av Åsa Lind

Vacker bok, vackert språk, vackra tankar. Mycket filosofisk. Tycker mycket om den här boken, och det gör min yngsta också. Passar 6–9-åringar

One Comment

  1. Bokslukare | Bloggen 2015-11-22 at 20:38 - Reply

    […] 10 bra böcker att läsa för barn […]

Leave A Comment

Senaste inläggen

Kategorier