Media

Röster om Den åttonde dödssynden

Bokhora:

 

"Rebecka Edgren Aldén har skrivit en riktigt fin spänningsroman, med bra intrig och snygga nutidsmarkörer. Jag sträckläste denna lilla pärla häromveckan och avslutade mycket nöjd."

 

Läs hela recensionen här!

 

Inga-Lina Lindqvist, Aftonbladet:

 

"Den socialt framgångsrika psykopaten är en omhuldad gestalt i populärkulturen, men än mer intressanta är de normalstörda karaktärerna som drabbas av psykopatens kallblodiga och impulsiva angrepp. Rebecka Edgren Aldéns deckardebut Den åttonde dödssynden som nu finns i pocket skildrar en hårt arbetande författare på gränsen till nervsammanbrott och hennes lite väl närgångna granne. Stilen är enkel men mördande effektiv och slutet erbjuder en sällsynt äkta överraskning."

 

Läs hela här!

 

Dark places (Helena Dahlgrens blogg):

 

"Jag (...) vill särskilt lyfta fram Edgren Aldéns skildring av känslomässigt kaos och livslögner under perfekt (”perfekt”) samtidsyta. ”Skriet från kärnfamiljen” goes ”Gone Girl” i villaidyllen, typ. Något i tonen, vardaglig med en anstrykning av underliggande hot, känslan av att allt när som helst kan kollapsa, att alla ska genomskåda en som den bluff man är, högg till. Igenkänning? Ja. Jag pratade senast idag med någon om detta, det orimliga, djupt ohumanistiska i vår samtids ständiga strävan efter, tja… strävan. Hur vi aldrig duger, hur våra hem aldrig duger, hur allt som är vårt, våra kroppar, våra karriärer (jag brukar säga ”mitt jobb” som en sorts barnslig motståndshandling, tänker mig att ”jobb” versus ”karriär” är lite som ”lägenhet” kontra ”våning”), till och med våra BARN blir renoveringsprojekt, ”potential”. Jag vill inte. Jag orkar inte. Jag vill vara nog, ÄR nog, utan förbättringspotential, men hur är en sådan ståndpunkt ens möjlig i dagens samhälle? Hur förhålla sig till sjukdomen som är vår samtid utan att själv bli en del av symptomen? Det går ju inte. Ursäkta derailande, men jag blir så upprörd. Och jag tänker att det är skitsmart att använda denna samtid som fond för en psykologisk thriller, för hur normkritisk man än kan vara är behovet av att bli omtyckt, att höra hemma, större. Diskrepansen, det hopplösa gapet däri, är en grogrund för väldigt intressant litteratur, tänker jag."

 

Läs hela inlägget här!

 

Lottens bokblogg (betyg 4+):

 

"Den åttonde dödssynden är en välskriven psykologisk thriller. Den är mycket lättläst, korta och effektiva kapitel. Språket flyter lätt och bra, och spänningen… ja, spänningen finns där hela tiden! Jag sträckläste Den åttonde dödssynden på en dag, kunde bara inte sluta. Det är en mycket välskriven debut, och det märks att författaren har skrivvana."

 

och:

 

"Den åttonde dödssynden är verkligen spännande. Jag skräms oerhört mycket mer av människors beteende i en bra psykologisk thriller, än av blod och splatter. Det är mycket befriande att läsa en så spännande thriller utan någon poliskaraktär. Då får det mänskliga psyket större spelrum. Det är några trådar mot slutet som knyts ihop lite väl snabbt. Men så kommer det sista kapitlet. Jag kan bara inte sluta tänka på det – mycket obehagligt. Som det ska vara i en bok i den här genren.

 

Jag ser fram mot nästa bok av Rebecka Edgren Aldén, och hoppas att hon väljer att skriva mer i den här genren, gärna ”stand alones”. Det var Minette Walters styrka en gång i tiden och jag tror det kan bli Rebecka Edgren Aldéns också."

 

Läs hela recensionen här!

 

Ylva kort och gott (betyg 5):

 

"Hela den här boken är så ruskigt spännande, det är som när man har sett blixten och bara väntar på knallen. Väldigt suggestiv. Den har ett bra lättläst språk och man rycks med från första sidan. Helt omöjlig att släppa ifrån sig. Detta är författarens skönlitterära debut och man kan väl inte säga annat än att det är en lyckad sådan. Jag rekommenderar boken starkt till alla som gillar spänningsromaner. Själv ser jag fram mot många fler böcker av författaren."

 

Läs hela recensionen här!

 

Nisse Schermans blogg (betyg 3):

 

"Det finns en skräckfilmsstämning i boken som jag inte kan beskriva närmare. Det skulle bli en spoiler. Författaren lyckas bra med att långsamt öka dramatiken, för att sedan avsluta på äkta Hitchcockmanér."

 

Läs hela recensionen här!

 

@annasdeckartips på instagram (betyg 5):

 

”Bokrecension! Efter den allvarliga olyckan för tio år sedan har allt fallit på plats för Nora. Familj, ett vackert hus och en lyckad karriär som självhjälsförfattare och föredragshållare. Hon är den som andra ser upp till: självsäker, snygg, kontrollerad- kvarterets drottning. En dag flyttar Klara in i huset mittemot. Noras barn blir stormförtjusta och samma gäller Frank, Noras man. Balansen rubbas och sakta börjar det förflutna komma i kapp, vad var det som egentligen hände för tio år.

Den åttonde dödssynden är Rebecka Edgren Aldens debut och vilken debut sen! Boken är en spänningsroman som skildrar fasader, familjehemligheter och relationer. Den sticker ut genom att inte skildra det polisiära bakom en spänningsroman utan går in på det psykologiska och mörka. Edgren Alden har på ett fantastiskt sätt skapat en riktig bladvändare. 5 av 5 får den!"

 

Här hittar du den recensionen!

 

Jennies boklista (betyg 5):

 

"Riktigt stark, fängslande & spännande!"

 

Läs hela recensionen här!

 

Mias bokhörna (betyg 5):

 

"Det är alltid kul att få en debutbok i sin hand, speciellt av svenska författare.

Nora verkar till en början ha allt, bra karriär, fina barn och fint hus, MEN så flyttar Klara in i området och inget blir som förut. Nora känns till en början lite konstig och hon gör minst sagt lite märkliga saker. Men allt får sin förklaring och ju mer man läser förstår man Nora , här ligger definitivt en hund begraven, eller två.

Detta är en otroligt spännande bok man får nästan ta en paus ibland för att inte blodtrycket ska stiga.

Men du måste bara läsa vidare, ett otroligt driv i boken, lättläst med korta kapitel. Alla verka halvskumma och till slut börjar man misstänka alla, till och med hunden. Högsta betyg får denna debutbok, absolut mest spännande bok i år. Läs den men gärna under dagtid."

 

Läs hela recensionen här!

 

Johannas deckarhörna (betyg 5):

 

"Det märks direkt när man börjar läsa Den åttonde dödssynden att författaren har erfarenhet av att skriva och att hantera språket. På ett effektivt sätt snärjer hon in oss i sin berättelse som en spindel i sitt nät och det dröjer inte förrän man är fast. Boken utvecklas till en riktig bladvändare som är oerhört svår att lägga ifrån sig. Kanske är det höstens hetaste debut inom spänningsgenren."

 

och:

 

"Rebecka Edgren Aldén har valt att skriva en fartfylld spänningsroman utan poliskaraktärer. Hon satsar istället på att låta det psykologiska spelet mellan människor bli själva drivkraften i berättelsen. Det tycker jag verkligen är till bokens fördel. Inte minst gör det att den sticker ut i den breda floden av spänningsromaner och deckare. Rebecka Edgren Aldén lyckas också fånga de psykologiska stämningarna väldigt bra och boken blir både klaustrofobisk och olustframkallande.

 

Den berättelse som vi får uppmålad för oss i Den åttonde dödssynden kan vid en första anblick förefalla ytlig, men det finns faktiskt en hel del tänkvärda saker dolda under denna yta. T ex får man sig en tankeställare angående den moderna människans tillvaro på sociala medier och hur det verkar bli allt viktigare för människor att visa upp en polerad yta. För Nora är det livsviktigt att verka perfekt utåt. Hur insidan egentligen är spelar mindre roll. Det är faktiskt riktigt skrämmande hur rätt författaren träffar med den skildringen."

 

Läs hela recensionen här!

 

 

Enligt O (betyg 4):

 

"Den åttonde dödssynden är en obehaglig psykologisk spänningsroman, som både sätter fingret på vår tids ibland överdrivna behov av framgångshistorier och självhjälpsböcker och baksidan att vi sällan vågar visa våra rätta jag. Hur fasaden och det yttre blir så viktigt att vi nästan glömmer att leva. Livet på Facebook och Instagram till exempel, som inte sällan blir de mest tillrättalagda delarna av ett mycket mer komplext och säkert mer spännande liv. Även Nora skapar sig ett varumärke genom sociala medier och hennes sätt att tänka innan hon lägger upp något är säkert väldigt vanligt. Vi väljer att dela det vi vill ska synas och det är självklart sällan sanningen. Jag fick en tanke att låta mina elever på gymnasiet läsa just de delarna som handlar om sociala medier, för att kunna diskutera just vårt behov av att visa upp en version av oss själva som vi kan styra. Det är intressant. Den åttonde dödssynden är intressant."

 

Läs hela recensionen här!

 

Borås tidning:

 

"Det är välskrivet och många kan nog känna igen sig i Noras kamp med sig själv. Som deckare är det dock inte särskilt originellt och dessutom förutsägbart – om än med en oväntad twist på slutet som öppnar för en fortsättning."

 

Läs hela recensionen här!

 

 

Feministbiblioteket (betyg 4):

 

"Den åttonde dödssynden är en mycket bra deckare med det enda minuset att jag lyckades räkna ut efter halva boken hur det hängde ihop. Men plus på att den slutade lite oväntat. Först blev jag besviken men sedan kände jag alltmer att slutet var briljant. Mer avslöjar jag såklart inte."

 

Läs hela recensionen här!

 

Malins böcker:

 

"Den här boken är verkligen spännande och riktigt svår att lägga ifrån sig. Författaren framställer skickligt både karaktärerna och det psykologiska spelet och hon lyckas även få med en hel del tänkvärd nutidskritik om bl a vikten av yta på sociala medier. Jag kan definitivt rekommendera den här boken."

 

Läs hela recensionen här!

 

Röster från de danska läsarna

om Den ottende dødssynd

 

Nannasdatter - betyg 5

"Sverige har fået en ny lysende forfatterstjerne."

 

Gertrud R. - betyg 5

"En bog om livet, om at leve i overhalingsbanen og jagte guld og opmærksomhed, om at forholde sig og ikke bare lukke øjnene for fortiden. En bog der er meget velskrevet, levende og som er svær at lægge fra sig, før den sidste side er læst - og nej, du kan ikke regne det ud. God læselyst."

 

Nina Thymann - betyg 4

"Super spændende fra start til slut i denne psykologiske thriller."

 

 

Maj J. - betyg 5

"En rigtig god, spændende og anderledes bog, der bestemt er værd at læse!"

 

Anna P - betyg 4

"”Den ottende Dødssynd” er rigtig god og fantastisk spændende bog, der fanger fra første til sidste side. Bogen kan varmt anbefales."

 

Ulla Weishaupt - betyg 5

"Jeg kan på det kraftigste anbefale at læse bogen."

 

 

Läs fler danska recensioner på Plusbogs hemsida här!

 

Och här några till:

 

Bognørden - betyg 5:

"Romanen er domestic noir, en psykologisk spændingsroman, der til fulde lever op til genren. Romanen er virkelig levende og meget velskrevet, jeg forsvandt ind i universet fra første færd, og kunne faktisk bare læne mig tilbage og "nyde" turen."

 

och:

 

"Jeg holder meget af denne genre, og fik igen en virkelig stærk læseoplevelse, hen mod slutningen synes jeg, at forfatteren slap tøjlerne en smule, handlingen blev en smule urealistisk og faktisk nåede jeg at ærgre mig over den lidt letbende løsning. Men så evner Aldén alligevel at samle de solide tråde op igen, og runde af med en slutning, der sætter hele romanen i relief. Jeg vil glæde mig til mere fra den hånd fremover."

 

Läs hela recensionen här!

 

Bogblogger:

"Denne her thriller er simpelthen så spændende, så mangler du ferielæsningen, så er den her. Samtidigt bliver der taget nogle interessante temaer op. Det ene er, hvad de rigtige valg er, og det andet er hele den kultur, der er på de sociale medier med, at alt skal fremstå perfekt og som et glansbillede. Forfatteren Rebecca Edgren Aldén har været journalist og redaktør på en række dameblade og på den vis arbejdet med overflade og facader. Hendes bog er blevet nomineret til den nye krimipris Crimetime Specsavers Award for bedste krimidebut.

 

Jeg var super godt underholdt, og blev grebet af, at man egentligt ikke helt ved, hvem der er den gode og hvem der er den onde i historien."

 

Läs hela recensionen här!

 

 

B for bog - betyg 3:

"Trods en skrivestil som Rebecka Adlén stadig skal bruge krudt på at justere, formår hun at skrue en spændende psykologisk thriller sammen. Der er ikke de store dybder i den, persongalleriet er ikke helt troværdigt, og handlingen er næppe hentet i virkelighedens verden. Men forfatteren formår at få mig til konstant at skifte mellem at tro at jeg har regnet det hele ud, til at opdage at det havde jeg så overhovedet ikke alligevel. Og hun gør det hele tiden.

 

Så selvom "Den ottende dødssynd" bærer præg af at være første skud i bøssen, så vinder den i høj grad på plottet. Og jeg står klar næste gang Aldén sender en bog på gaden. Helt klar!"

 

Läs hela recensionen här!

 

 

Litteratursiden.dk - Bibliotekernes side om litteratur:

"Dette er bogen for dig, der kan lide psykologiske thrillere og ikke er til blodige mord eller ensomme, fordrukne politimænd. En rigtig god og spændende sommerferiebog."

 

och:

 

"Du skal læse bogen, hvis du kunne lide ’Kvinden i toget’ af Paula Hawkins. De to psykologiske thrillere har meget til fælles. Hvem kan man stole på, hvis overhovedet nogen?"

 

Läs hela recensionen här!

 

 

Krimifan - betyg 5:

"Trods de knap 400 sider har jeg læst bogen på et par dage i weekenden – det psykologiske spil har blæst benene væk under mig!

 

Det der med, at man tror man ved hvor det bærer henad kan i bare glemme alt om her – plottet er genialt, historien perfekt fortalt, og hovedpersonernes roller er så velskrevne at den her bog ryger i en klasse for sig!

 

Og så vil jeg ellers ikke afsløre mere – forbered jer på at den kommer til at koste jer nattsøvnen, for siderne vender nærmest sig selv i en grad så man glemmer tiden."

 

Läs hela recensionen här!

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved